LMIC radio

Astoņstūris. Epizodes un sonāte

Izpildītāji

Reinis Zariņš - klavieres

Sērija

Simtgade

Ieraksts

2018

Izdošanas datums

01.03.2019

Skaņdarbi

Roberts Šūmanis

Kreisleriāna, op. 16

Apraksts

LMIC 071

Būtiska daļa no latviešu pianista Reiņa Zariņa daudzveidīgi radošās darbības 2018. gadā bija Latvijas Radio 3 Klasika rezidējošā mākslinieka statuss. Iespējams, ka radio Klasika rezidenci vislakoniskāk raksturo
vārdkopa ‘radošā brīvība’, kas Reinim Zariņam tika dota skaņdarbu un sadarbības partneru izvēlē, iestudējot divus radio tiešraidē translētus koncertus un vainagojot šo laiku ar paliekošāko mūzikas izpausmi – skaņas ierakstu.

Albuma koncepts centrējas ap Andra Dzenīša 2015. gadā rakstīto, pianistam veltīto darbu Astoņstūris. Epizodes un sonāte. Līdzās Astoņstūrim Reinis Zariņš licis citu astoņdaļīgu ciklu – klavierrepertuāra šedevru Roberta Šūmaņa 16. opusu Kreisleriāna. Reinis Zariņš stāsta: “Kāpēc Kreisleriāna? Tādēļ, ka esmu ar šo opusu pazīstams jau kopš bērnības un vairākkārt atgriezies pie tā, arī Jeila Universitātes gados, kad studēju Amerikā. Kopš tā laika jau kādi desmit gadi ir pagājuši, un tā, reiz prātojot, kā veidot šo jauno albumu, es pēkšņi atcerējos man tik dārgo Kreisleriānu.

Es varbūt arī instinktīvi sajutu, ka šiem diviem cikliem piemīt kaut kas kopīgs. Es gan nevaru precīzi norādīt to vietu, to elementu, kas tiešām abos opusos sakrīt. Tomēr kaut kāda saistība ir tajā, ka Andra kompozīcija man šķiet romantiska mūzika. Tā ir mana izjūta. Varbūt ne pilnīgi viss, bet tajā ir diezgan daudz materiāla, kas uzrunā līdzīgā veidā kā Šūmanis – ļoti personīgā veidā. Tas nav plašs, vispārcilvēcisks romantisms, bet dziļi personisks.”