LMIC radio

Les Flexibles

Izpildītāji

Ieraksts

2020

Izdošanas datums

17.02.2023

Skaņdarbi

Ģerģs Ligeti

Apraksts

LMIC 147

Neviens no mums nav gluži pasaulei atvērta grāmata, taču Rihards Plešanovs ir sevišķi noslēpumains cilvēks. Ne jausmas, vai viņš pats jūt, kā sarunu laikā viņa acis mēdz ilgstošāk uzkavēties pie kāda no sarunbiedriem, un tas ir tāds mežaputna nekustīgais, vērīgais skatiens, un tad gribas uzzināt, kas īsti notiek Riharda smadzeņu kambaros.

Ar šo rindkopu varētu arī nesākt, taču pirmajam soloalbumam izvēlētās mūzikas saraksts ne jau nu gluži dod atbildes, tomēr kaut kādā ziņā labāk ļauj sajust, kas ir cilvēka Riharda Plešanova kodols, un par šādiem albumiem vienmēr sevišķs prieks.

Albuma satura aizmetnis ir Ligeti un Mesiāna opusi, un no tiem atvasinājušās pārējās sastāvdaļas.

“Diezgan ilgi lauzīju galvu, kā virknēt skaņdarbus, lai būtu sajūta, ka tie izriet cits no cita.” [Rihards Plešanovs]

Mūziku Rihards meklē lēni un mierīgi. Savureiz ausi piesaista kaut kas, ko spēlē kāds cits. Šajā tvartā likti vairākus gadus repertuārā nogulsnējušies darbi, un tiem līdzās kārtoti četri dažādu dzejnieku dzejoļi (visi četri dzimuši viena gadsimta ceturkšņa laikā).

“Dzejas iekļaušana ir impulsīva ideja — gribējās pievienot vēl kaut ko. Ne jau tā, ka kaut kas būtu trūcis, bet es vēlējos iziet no akadēmiskā formāta un atrast vēl kādu satura šķautni.” [R. Plešanovs]

Ar izvēlētajiem dzejniekiem Rihardam bijusi iepriekšēja radoša sadarbība.

“Katram iesūtīju skaņdarbu, kas seko pēc dzejas, un, domājot par šo, ņēmu vērā katra autora unikālo balsi un lasīšanas īpatnības. Vēlējos, lai dzeja kļūst par mūziku un izveido rituālu tiltu uz nākamo skaņdarbu.” [R. Plešanovs]

Orests Silabriedis

 

 

Kritika

In addition to spotlighting Latvian composers and their compositions, the Latvian national record label Skani also endeavors to shine a light on the many talented musicians in Latvia. Pianist Rihards Plešanovs is such a musician, and his debut solo piano album Les Flexibles, containing performances of 20th and 21st century works by both Latvian and international composers, was released in 2023.

The works included on this collection are an eclectic mix, and are also interspersed with readings of poetry, and Plešanovs’ performances are infused with both his technical and dramatic interpretation skills.

The album opens with Plešanovs’ lively performance of Imants Zemzaris’ ‘Faktūras’ (Textures). A three movement work, each brief movement compresses much into its short running time – the first is a blur of motion, the second a kind of warped, yet playful dance, while the dreamy third movement concludes the work on an uncertain, even eerie note. Plešanovs dexterously brings out the many details and elements that have been woven into this work by Zemzaris.

The work that gives the album its title – ‘Les Flexibles’ – is by Latvian composer Linda Leimane. Leimane’s work, which, as per the composer, “came from improvising on an out-of-tune piano in a bathhouse”, is an opus with dynamic intensity – it leaps between an almost frantic, hyperactive mood to a more foreboding, apprehensive atmosphere. Plešanovs capably brings these varied moods, as well as the technical demands of the piece, together to make for a compelling performance.

Composer Pēteris Vasks’ cycle ‘Gadalaiki’ (Seasons) for piano is perhaps one of the best known and beloved piano works in the Latvian repertoire, particularly the somber and beautiful ‘Baltā ainava’ (White Landscape). At times tender and melancholy, others uneasy, yet filled with longing, Plešanovs provides a beautiful and moving performance of this wintry opus.

The poetic and spoken word interludes are perhaps a strange choice, but they do offer a brief respite between the often very heavily dramatic opuses. The interludes are in Latvian, Latgallian, Russian, English and French. The poetic introduction ‘Mushroom Rhapsody’ switches multiple times between languages, which leaves the listener slightly disconcerted, as it is a poem about going mushrooming, but goes on spiritual and existential tangents. The poem then leads into one of Plešanovs’ own compositions, also entitled ‘Mushroom Rhapsody’, for prepared piano. Plešanovs’ composition – inspired by John Cage (who, as per the CD booklet, “had been an active mushroom hunter and researcher”) – is very abstract, occasionally seeming more like a collection of sounds than a musical work, but, as the work progresses, it builds in intensity and turns into a rhythmic, almost jazzy work.

The album also contains performances of works by György Ligeti, Fazil Say, Olivier Messiaen, and Edgars Raginskis.

Pianist Rihards Plešanovs convincingly shows himself as a preeminent Latvian pianist, and the Les Flexibles collection, with its panorama of 20th and 21st century piano works displays the many facets of his talents. From moments of dramatic tension to somber melancholy, to abstract visions created using the prepared piano, Plešanovs has made an impressive debut album.

Egils Kaljo
13/02/2024, www.latviansonline.com

__________________________________

Pianists Rihards Plešanovs daudzējādā ziņā atrodas Latvijas muzikālās dzīves dažādo un bagātīgo norišu krustpunktā. Viņam ir draugi, kolēģi un domubiedri, viņš uzstājas kā solists un kamermūziķis, eksperimentē ar džezu un improvizāciju, interesējas par teātri, kino un literatūru, un kā neliela daļa no šīs daudzpusīgās darbības tagad iznācis soloalbums Les Flexibles – konceptuāli pārdomāts, mākslinieciski izteiksmīgs, ar radošu iztēli apveltīts un ar smalku virtuozitāti īstenots ieskaņojums. Šajā salikumā gan dažbrīd kāda skaņzīme vai racionāla struktūra šķiet jau iepriekš pārlieku dzirdēta, bet pārsteigumu un jaunatklāsmes prieka ir daudzkārt vairāk – Plešanovs diskutē ar pianistu Reini Zariņu un ērģelnieci Ivetu Apkalnu par Olivjē Mesiāna un Pētera Vaska skaņdarbu interpretācijas niansēm, izzīmē Imanta Zemzara, Ģerģa Ligeti un Lindas Leimanes faktūru un emociju līknes, iesaistās garākā sarunā ar Edgaru Raginski partitūrā “Maza elektroniskā mūzika”, netiešāk atceras par Džonu Keidžu, bet pavisam atklāti atgādina par Fazilu Saju. Katrs savā mēlē runā Sergejs Timofejevs, Anna Rancāne un Liāna Langa, bet Inga Žolude tiek līdz pat dzejprozai. Ārpus CD maksimālās hronometrāžas paliek Kārlis Auziņš un Kārlis Vērdiņš, Andris Dzenītis un Oskars Herliņš, Marija Luīze Meļķe un Serhijs Žadans, Jannis Ksenakis un Konlons Nankarovs. Tas citai reizei.

Ideja *****
Atskaņojums *****
Baudījums ****

Armands Znotiņš
Mūzikas Saule Nr. 1 (113) 2023

__________________________________

Savienot runāta poētiska teksta interlūdijas ar laikmetīgo mūziku ir oriģināla ideja, turklāt, vismaz šajā gadījumā, ieraksts neatstāj samākslotu iespaidu. Mūzika apjoma ziņā dominē pār runātajiem tekstiem, un subjektīvi tas man ir vairāk pa prātam, jo dzeju labāk uztveru lasot, nevis klausoties. Mūzikas izlase veidota gaumīgi, darbiem kaut kādā mērā ir kopīgas iezīmes, kas it kā veido saistītu, organisku līniju. Iepriecina dažādo latviešu komponistu izvēle. No vienas puses, es tomēr dotu priekšroku atsevišķu autoru ierakstiem, man tas šķistu vēl saliedētāk un organiskāk. No otras puses, albums, manuprāt, ir ļoti personisks, tādējādi attaisnojas Riharda izvēles, var pat teikt – parāda viņa attiecības ar mūziku (ne tikai kā izpildītājam, bet arī kā komponistam). Ieraksti veikti nevainojami no izpildījuma viedokļa, no ieraksta tehniskā viedokļa “Sēņu rapsodijā” pārlieku dominē zemās frekvences. Ir samērā grūti klausīties vienu un to pašu instrumentu vesela albuma garumā  – drīzāk pie tā atgriezīšos, lai vienā reizē klausītos atsevišķus darbus. Katrā ziņā Riharda klavierspēle ir izcila. Gaidīšu kādu albumu ar latviešu mūziku – nojaušu, ka mums ir vēl daudz pērļu, kas dzīlēs paslēpušās gaida savus pērļu zvejniekus.

Ideja ****
Atskaņojums *****
Baudījums ***

Oskars Herliņš
Mūzikas Saule Nr. 1 (113) 2023