LMIC radio

Dziesmas par Latvijas upēm

Izpildītāji

BALSIS - Jauniešu koris
Raimonds Pauls - komponists, pianists
Inese Zandere - dzejniece
Ints Teterovskis - diriģents

Sērija

Latvijas komponisti

Ieraksts

2021

Izdošanas datums

17.03.2023

Skaņdarbi

Apraksts

LMIC 146

Trīs personību: dzejnieces Ineses Zanderes, komponista Raimonda Paula un diriģenta Inta Teterovska sinerģija albumā Dziesmas par Latvijas upēm ir pieturpunkts Jauniešu kora BALSIS īpašajā upju stāstā, kas aizsākās jau pirms desmit gadiem. Albumā ieskaņots mazāk zināms Raimonda Paula astoņu a cappella kordziesmu cikls ar Ineses Zanderes dzeju. Īpaša ir arī abu autoru klātbūtne – komponistam esot pie klavierēm un dzejniecei lasot – albuma pēdējā celiņā veidojas jauna Upju lirika.

Ints Teterovskis ir pārliecināts, kamēr Zandere rakstīs par upēm un kamēr jaunieši atsauksies latviešu kormūzikai, tikmēr pa šaurākām un platākām upēm BALSIS turpinās plūst uz plašākiem ūdeņiem.

"Šis ir ļoti gaidīts albums. Nu jau ir vairāki kora sastāvi, kas ir dziedājuši ciklu Upju dziesmas. Nemitīga sastāva maiņa ir jauniešu koru specifika, bet tā rada arī jaunas muzikālās idejas. Un tas ir brīnišķīgi, ka katru reizi katra dziesma atklājas no jauna – citā krāsā, citā sajūtā. Esmu priecīgs un pateicīgs jauniešiem, ka viņi uzticas latviešu kormūzikai un ne tikai grib, bet arī spēj iedziļināties un izcili atskaņot to. Man ļoti patīk veidot jaunu repertuāru, bet pie šī cikla mēs atgriežamies regulāri un turam to kora pamatrepertuārā." - Ints Teterovskis

Kristiāna Vaickovska